top of page
Search
  • Writer's pictureKristīne Mennika

Kristīne Mennika: Iekšējās komunikācijas fokusā – darbinieku labbūtība jeb well-being

Šobrīd aktīvi notiek transformācija iekšējās komunikācijas dienas kārtībā. Ja iepriekš iekšējās komunikācijas primārie uzdevumi bija nodrošināt informācijas apriti organizācijā, visos iespējamajos formātos izglītot darbiniekus, organizēt un iesaistīt viņus iekšējās aktivitātēs, kā arī vairot darbinieku lojalitāti un veicināt atgriezeniskās saites kultūru, tad šobrīd liela daļa piepūles tiek pievērsta ikviena darbinieka fiziskās un emocionālās labsajūtas veicināšanai.


Svarīga stratēģiska pieeja un sadarbība

Sen vairs nav tas laiks, kad iekšējās komunikācijas profesionāļi strādāja savā šūniņā un pildīja savus uzdevumus, tomēr šis pandēmijas laiks vēl vairāk saliedēja komunikatoru, personālvadības un pārmaiņu biroju komandas, jo katras šīs struktūrvienības fokusā ir darbinieku labbūtība un kopējais noskaņojums organizācijā. Ne mazāk svarīga ir stratēģiska pieeja – ir skaidrs mērķis, kopējais ietvars, arī visas aktivitātes ir savstarpēji saistītas un papildinošas. Skaidrs, ka nepieciešams ir regulārs mērījums, ko lielākās organizācijās veic ar iekšējiem noskaņojuma barometriem. Ticu, ka arī mazākās organizācijās ir regulāras anonīmas aptaujas, lai izvērtētu darbinieku noskaņojumu, izmērītu piederības sajūtu un saņemtu atgriezenisko saiti par īstenotajām iekšējām aktivitātēm, ar mērķi veikt nepieciešamos uzlabojumus un pilnveidotu stratēģiju.


Labbūtības astoņkājis ar skaidru mērķi

Ir skaidrs, ka labbūtībai jāpieiet kompleksi un uz paplātes saliktajām aktivitātēm ir jābūt daudzpusīgām, lai katrs darbinieks var izvēlēties to, kas konkrētajā brīdī ir aktuāls. Ideāli, ja tiek nozīmēts vai pieņemts cilvēks, kurš par šo atbild, piemēram, nesen redzēju Accenture vakanci, kurā uz noteiktu laiku meklēja Wellbeing speciālistu. Tomēr skaidrs, ka šādu greznību var atļauties tikai lielas organizācijas, tāpēc pārējiem vajadzētu pārdomāt, kurš organizācijā par šo tēmu turētu rūpi un regulāri sekotu līdzi organizācijas pulsam.


Darbinieks ir apmierināts un produktīvs, ja fiziskā un mentālā veselība ir harmonijā, ja tiek saņemts nepieciešamais atbalsts no darba devēja un arī kolēģiem. Tomēr jāņem vērā, ka katram ir savas vajadzības un arī pieeja – ne visi vēlas sportot dienas vidū vai konkrētajā laikā var piedalīties kādā iedvesmojošā vebinārā. Tāpēc mūsdienās jābūt nodrošinātai pieejai aktivitātēm 24/7, kā arī jābūt informācijai par katram pieejamajiem resursiem, piemēram, Citadeles darbinieku veselības apdrošināšana ietver 5 psihologa un 5 psihoterapeita konsultācijas, tomēr, ja to neatgādina un neizceļ, iespējams, ka to nemana un arī neizmanto brīdī, kad tas vajadzīgs.


Labbūtība ir kā astoņkājis, kas aptver daudzas tēmas un aktivitātes, tomēr tam ir viens rumpis, kas liek visam darboties vienoti un uz vienu mērķi. Ir būtiski identificēt darbinieku vajadzības, definēt mērķi un saplānot aktivitātes, kas palīdzēs astoņkājim nedreifēt okeānā bezmērķīgi. Atceramies, ka pēc tam jāizmēra rezultāts un jāpilnveido stratēģija, ja nepieciešams.


Praktiskais piemērs: Wellbeing@Citadele programma

Ņemot vērā, ka kopā ar lielisko komandu atbildu par iekšējo komunikāciju Citadeles grupā, praktiskais piemērs būs no mūsu darba ikdienas. Jāpiebilst, ka labbūtības idejas mēs attīstām kopā ar personālvadības un Transformācijas biroja kolēģiem, tāpēc šis ir mūsu kopdarbs.

Ir skaidrs, ka saistībā ar Covid-19 ieviestie ierobežojumi un attālinātais darbs ietekmē ikviena cilvēka garīgo un fizisko veselību, tāpēc jau pagājuša gada maijā, strādājot no mājām jau trešo mēnesi, mēs saskarāmies ar vajadzību rast iespēju darbiniekiem piedāvāt aktīvās sportošanas rīkus. 2020. gada maiju pasludinājām par Sport@Citadele mēnesi, kur tiešsaistē trīs reizes nedēļā ikviens varēja sportot. Bez tam tika organizēti vairāki vebināri, lai palīdzētu darbiniekiem pielāgoties jaunajai darba pieejai, piemēram, maijā organizēts pieredzes dalīšanās vebinārs, kā strādāt ar bērniem un plānot savu dienu, un psihoterapeita Artūra Miksona ieteikumi labbūtības uzlabošanai Covid-19 apstākļos.

2021. gadā Citadeles darbinieku labsajūta un psiholoģiskais atbalsts ir uzmanības centrā, un mēs uzsākam jaunu programmu Wellbeing@Citadele – labbūtība Citadelē, piedāvājot dažādus rīkus un aktivitātes, lai iedvesmotu ikvienu sekot mūsu ACT vērtībai un rīkoties, lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu. Wellbeing@Citadele programma apvieno visas saistošās aktivitātes, strukturējot to apakšprogrammu veidā. Sniegšu īsu ieskatu katras apakšprogrammas aktivitātēs, cerot, ka kāda no tām noderēs tēmas interesentiem.


Wellbeing@Citadele: fiziskās veselības apakšprogrammas

Zem šīs tēmas mums ir sporta aktivitātes un ergonomikas tēma. Kopš februāra ikviens darbinieks ir ielūgts uz “Sport@Citadele” koptreniņiem - trīs reizes nedēļā dažādajos dienas laikos YouTube vietnē notiek 45 minūšu garu treniņprogrammu pirmizrādes. Lai veicinātu iesaisti un mudinātu piedalīties, katrā sporta nodarbībā tiek parādīts atslēgas vārds, kurus sakrājot, var pretendēt uz pārsteiguma balvu. Katram ir nosūtīts kalendāra pieteikums, tomēr, ja darba laikā nav bijis iespējas sportot, bibliotēka ar ierakstiem pieejama 24/7. Tāpat darbiniekiem ir pieejamas 15 min. īsās nodarbības rīta, vakara un dienas vidus kvalitatīvajiem izkustēšanās mirkļiem. Redzam, ka iecienītākās ir tieši īsās dienas vidus nodarbības, kas liek piecelties no krēsla un izvingroties. Ja nepieciešams ieteikums, tad pieredzējušie Fitcamp treneri palīdzēs jums gan ar tiešsaistes nodarbībām, gan kvalitatīvajiem ierakstiem.


Ekrānšāviņš no vienas īsās “Sport@Citadele” nodarbības, kas darbiniekiem pieejama YouTube bibliotēkā 24/7; bildē Fitcamp trenere Danute Tamme


Līdzās sporta nodarbībām darbiniekiem tiek piedāvātas iespējas piedalīties vebināros ar ārējiem runātājiem, piemēram, uzturs un diēta, ķermeņa sagatavošana pludmales sezonai utt., kā arī tiek veicināta iekšējās pieredzes nodošana – starp teju 1400 darbiniekiem ir viegli atrast iedvesmojošas un aktīvas personības, kuras dalās savā brīvā laika aktīvajās nodarbēs un iedvesmo pārējos.


Martā īpaša uzmanība tika pievērsta ergonomikai apakšprogrammā – “Ergonomika, strādājot no mājām”. Izglītojošajos materiālos ir sniegti ieteikumi mājas biroja iekārtošanai, atgādinājums iespējai saņemt monitoru un datora aksesuārus, kā arī tika izpētīta darbinieku darba vide mājās, lai sniegtu tālākus ieteikumus. Vērtīgs bija Darba drošības un vides veselības institūta direktora un Rīgas Stradiņa universitātes aroda un vides medicīnas katedras docētāja, asoc. prof. Ivara Vanadziņa vebinārs ar praktiskajiem ieteikumiem mājas biroja iekārtošanai. Protams, neiztikām bez dažādajām iesaistošajām aktivitātēm, lai mudinātu katram izvērtēt savu darba vidi mājās. Izmantošu iespēju un katram atgādināšu par izkustēšanās nozīmi ik stundu un ergonomikas nozīmi ikdienā, ko apkopoju LinkedIn rakstā angļu valodā: : On Employers` Agenda: Well-being and Ergonomics When Working from Home.


Wellbeing@Citadele: garīgās veselības apakšprogrammas


Pasaules Veselības organizācijas saka, ka “bez garīgās veselības nav veselības”, un Citadele aicina ikvienu darbinieku pievērst uzmanību ne tikai savai fiziskajai veselībai, bet arī savai un kolēģu garīgajai veselībai.


Garīgā labsajūta un stresa pārvaldīšana ir vitāli svarīga kā darbiniekam, tā arī organizācijai. Ir svarīgi radīt vidi, kurā ikvienam darbiniekam ir nodrošināta individuālā pieeja un ir sniegti resursi garīgās veselības uzlabošanai, tāpēc “Garīgās veselības” apakšprogrammā mēs sniedzam informāciju par garīgo veselību, palīdzot noteikt stresa līmeni un sniedzot praktiskos ieteikumus stresa mazināšanai, kā arī atgādinām par Citadeles darbiniekiem pieejamajiem resursiem – vizīti pie psihoterapeita, meditāciju sesijas un apzinātības programmas. Tāpat ir atspoguļots process, kā rīkoties gadījumos, ja pašam vai kolēģim ir iespējamas garīgās veselības problēmas.

Mūsu iekšējā e-skolā ikvienam 24/7 režīmā ir pieejama tiešsaistes meditācijas bibliotēka, kurā ir virkne apzinātības sesijas, piemēram, 3 minūšu elpošanas nodarbība, 10 minūšu nodarbība iekšējā miera atrašanai vai 20 minūšu vizualizācijas meditācija.


Maija “Labbūtības kalendārs” iedvesmo katru dienu veikt noteiktu aktivitāti, lai uzlabotu labsajūtu, veicinātu jaunus ieradumus un padarītu ikdienu prieka pilnu, piemēram, 11. maijā aicinām darbiniekus sākt veidot jaunu ieradumu un veikt 10000 soļus katru dienu un 24. – ieplānot trīs veselīgas maltītes bez uzkodām starplaikos. Protams, tiek integrētas arī pārējās labbūtības aktivitātes, piemēram - uzmanības pievēršana ergonomikai, dalība sporta nodarbībās un e-skolas meditāciju ieplānošana. Labs piemērs ir 5. maijs, kad aicinām izteikt ne vien vārdisku pateicību kolēģiem, bet arī kopā ar atgriezenisko saiti piešķirt Peero monētas, kas vēlāk katram darbiniekam pārvēršas X REWARDS punktos, ko var apmainīt pret dažādām precēm vai pakalpojumiem.


Citadeles dizaineru veidots vizuālis par katru maija dienu, ko publicējam slēgtajā darbinieku Facebook grupā un Intranetā ievietojam kā dienas bildi; ir pieejams arī glīti noformēts maija kalendārs A4 formātā, ko jebkurš var izdrukāt un piespraust pie ledusskapja vai sienas


Kopsavilkumam

Vesels, apmierināts un laimīgs darbinieks palīdz veidot ne vien veselu sabiedrību, bet arī organizācijai sasniegt mērķus un uzlabot iekšējo klimatu. Ir pašsaprotami, ka mēs katrs lielā mērā esam atbildīgi par savu labbūtību – kontrolējot domas un rīcības, plānojot savu ikdienu, rūpējoties par veselīgu fizisko un emocionālo labsajūtu, gudri vadot resursus utt., tomēr darba devējs ir tas, kurš var palīdzēt mums darbā ar savu labsajūtu. Darba devējam jārada veselīga un draudzīga organizācijas vide un kultūra, jāpiedāvā noderīgi instrumenti un jāsniedz dažādi resursi, ko ikviens pēc savas vajadzības var izmantot.


Vesels, apmierināts un laimīgs darbinieks palīdz veidot ne vien veselu sabiedrību, bet arī organizācijai sasniegt mērķus un uzlabot iekšējo klimatu. Ir pašsaprotami, ka mēs katrs lielā mērā esam atbildīgi par savu labbūtību – kontrolējot domas un rīcības, plānojot savu ikdienu, rūpējoties par veselīgu fizisko un emocionālo labsajūtu, gudri vadot resursus utt., tomēr darba devējs ir tas, kurš var palīdzēt mums darbā ar savu labsajūtu. Darba devējam jārada veselīga un draudzīga organizācijas vide un kultūra, jāpiedāvā noderīgi instrumenti un jāsniedz dažādi resursi, ko ikviens pēc savas vajadzības var izmantot.


Labbūtībai jāpieiet nopietni un atbildīgi gan katram pašam, gan organizācijai, un iekšējās komunikācijas profesionāļiem ikviena darbinieku labbūtības veicināšana turpmāk būs stabila vieta “to-do” listē.


Priecāšos komentāros saņemt atgriezenisko saiti par lasīto un ļoti novērtētu, ja dalītos arī savās pārdomās un iekšējās komunikācijas aktivitātēs darbinieku labbūtības veicināšanai.


Autore:

Kristīne Mennika, LASAP valdes locekle un Citadeles korporatīvās komunikācijas vadītāja

bottom of page