top of page
Search
  • Writer's pictureLASAP

Post Covid-19: reputācijas kalibrēšana




Ārkārtējā situācija kādreiz beigsies, un dzīve ieies ierastajās sliedēs. Tomēr tās nebūs tās pašas sliedes, kas bija pirms 12. marta valdības pēcpusdienas paziņojuma. Gan tādēļ, ka būs mainīti ieradumi, gan tādēļ, ka būs cits skats uz lietām, t. sk. attieksme, vērtējums un sajūtas, kas ir reputācijas pamatā.

Bez tā, ka mēs šobrīd nezinām, kā situācija attīstīsies, kādus vēl drošības mērus vīrusa izplatības mazināšanai būs jāveic un, cik daudz būs cietušo, būs lietas, kas noteikti mainīsies - daudziem izveidosies jauni darba veikšanas ieradumi, mainīsies skats uz dažādajiem dzīves izaicinājumiem un iespējamajiem to risinājumiem. Katram izveidosies arī savs stāsts vai leģenda par personisko Covid-19 pieredzi.

Gan ārkārtējās situācijas laikā, gan pēc tās indivīdi un organizācijas ies cauri reputācijas kalibrēšanai – notiks rūpīga aktivitāšu, t. sk. komunikācijas aktivitāšu izvērtēšana, svēršana un mērīšana, meklējot atbildes uz jautājumu - ko katrs ir darījis Covid-19 kopīgu izaicinājumu pārvarēšanai? Tiks rūpīgi izvērtēta publiskā komunikācija un veikums vai devums sabiedrības labā.

Piemēram, Post Covid-19 mēs atcerēsimies tos aktierus, kuri ārkārtējās situācijas laikā lasīja mums grāmatas; režisoru, kurš palīdzēja nodot ārstu vēstījumu; cilvēkus, kuri veidoja un vadīja brīvprātīgo kustības, palīdzēja draugiem vai sirmgalvjiem ar palīdzības un pārtikas pakām utt. Tiks vērtēts, ar kādu informāciju mēs katrs dalījāmies, kādus komentārus sniedzām un, kuras tēmas attīstījām. Tāpat izvērtēs organizāciju devumu un komunikāciju Covid-19 laikā, piemēram, mēs atcerēsimies par uzņēmējiem, kuri baroja mediķus, sniedza ieguldījumu hakatonu atbalstā, radīja kvalitatīvu un visiem noderīgu informāciju, atbalstīja inovatīvās idejas vīrusa izplatības mazināšanai, sniedza palīdzīgu roku biznesam vai privātpersonām utt.

Vēl ir laiks padomāt, kā Tu un Tava organizācija atbildēs uz jautājumu: ko tieši esi darījis Covid-19 izplatības mazināšanai un kopīgo izaicinājumu risināšanai? Ja šādas atbildes vēl nav, ir laiks šo ielikt savā vai organizācijas dienas kārtībā. Svarīgi jau tagad sākt būvēt stāstu.

Ja “sākam ar sevi”, tad es atbildēšu, ka izmantoju iespēju dalīties savā elastīgā darba pieredzē, sniedzot ieteikumus attālinātā darba veikšanai, kā arī devu padomus komandas darba un iekšējās komunikācijai organizēšanai. Priecājos saņemt pozitīvo atgriezenisko saiti un pateicības vārdus, ka sniegtais saturs noder. Apkopoju sniegto saturu, jo arvien kādam var noderēt:


  1. raksts LinkedIn par ieteikumiem attālinātā darba organizēšanai indivīdiem un komandām – kā būt produktīviem un efektīviem: “Remote Work: How to Embrace This “New Normal” (angļu valodā);

  2. Ilzes Mednes HR Podcast ieraksts Krīzes komunikācija uzņēmumā un elastīgs darbs – sniegti padomi, kā šajos ārkārtējos apstākļos organizēt darba vidi, kā runāt ar darbiniekiem un klientiem, kā organizēt attālināto darbu;

  3. Smart HR vebinārā “Krīzes komunikācija uzņēmumā” ar prezentāciju “Iekšējā komunikācija un attālinātais darbs – kā un ko nu?” palīdzēju interesentiem saprast, kā nodrošināt vienotu pieeju informācijai, kā pārliecināties par darbinieku efektivitāti, nodrošināt saziņu, organizēt sadarbību un, tam visam klāt, nepazaudēt darbinieku lojalitāti vai pašu darbinieku. Tāpat apkopoju padomus, kā efektīvi organizēt un vadīt darbiniekus attālināti, kā pašam spēt sevi organizēt un nezaudēt ražīgumu (ieraksts drīz būs pieejams, es pievienošu saiti).

Ko Tu atbildēsi par savu ieguldījumu dažādo ar vīrusu saistīto jautājumu risināšanā, kas veidos Tavu reputāciju un stāstu Post Covid-19 laikā?


Domā ko dari, ko saki un kādu nospiedumu atstāj fiziskajā un digitālajā vidē, jo šobrīd mēs visi esam zem palielināmā stikla!

Pie tam, krīze ir iespēja stiprināt savu personisko un organizācijas reputāciju, jo mēs katrs varam palīdzēt risināt vīrusa izraisītu lielāku vai mazāku izaicinājumu: daloties ar zināšanām, palīdzot kaimiņam senioram ar pārtikas piegādi un rēķinu apmaksu vai vienkārši ziedojot un pašizolējoties.


Autore:

Kristīne Mennika

LASAP valdes locekle

Bankas Citadele korporatīvās komunikācijas vadītāja

#strādājebkur vēstnese un #izdzīvotmājās ar trīs dēliem

0 comments
bottom of page