top of page
Search
  • Writer's pictureBenita Šķeltiņa

LASAP atklāj politiķu komunikācijas veiksmes faktorus

Latvijas Asociācijas sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP) mentoringa programmas ietvaros 2024. gada 16. aprīlī norisinājās jau 4. seminārs, kura tēma bija politiķu komunikācija sociālajos medijos. Pasākumu vadīja Kristīne Mennika, “Bite Latvija” korporatīvās komunikācijas vadītāja un LASAP valdes locekle, kura dalījās ar novērojumiem, ko guvusi finanšu ministra padomnieces amatā. Diskusijā tika uzsvērta autentiskuma nozīme saturā un komunikācijas spēja būvēt vai graut politiķa reputāciju.


2023. gadā Kristīne Mennika, strādājot par finanšu ministra padomnieci, ikdienā vēroja politiķu komunikāciju sociālajos medijos. Viņa apkopojusi novēroto, lai sniegtu ieskatu un dalītos atziņās, ko no politiķu komunikācijas sociālajos medijos var mācīties nozares profesionāļi un it īpaši jaunpienācēji, kas piedalās mentoringa programmā.


Pasākuma vadītāja dalījās ar savu pieredzi un tika skatīti un apspriesti Latvijas amatpersonu sociālo mediju ieraksti. Viņa uzsvēra “Politiķi ikdienā ir zem lupas, tādēļ katrs vārds viņu veidotajā komunikācijā ir no svara,” – atgādinot par sabiedrības ietekmi politiķu reputācijas veidošanā un arī graušanā.


Diskusijā piedalījās gan LASAP biedri, gan topošie komunikācijas profesionāļi, kas piedalās LASAP rīkotajā mentoringa programmā.


Sarunā tika izcelta politiķu sociālo mediju ietekme uz reputāciju, kas var būt tūlītēja. Kā mūsdienās visnozīmīgākos faktorus veiksmīgā politiķu saturā profesionāļi vērtēja tieši autentiskumu, cilvēcīgumu un humora izjūtu. Kā lielisks piemērs tika minēts Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kura sociālo mediju saturā mijās profesionalitāte ar cilvēcību un vienkāršību.

Semināra dalībnieki sprieda, ka politiķiem jāpievērš uzmanība publicētā satura atbilstībai, jo, pieaugot sociālo mediju izmantošanai politiskajā komunikācijā, arvien biežāk manāma neprofesionalitāte vai neprecizitātes no politiķu puses, kas var nopietni ietekmēt publisko tēlu. Tādēļ profesionāla komunikatora piesaiste var būt politiskās karjeras veiksmes atslēga.


Topošie komunikācijas speciālisti, studenti, augsti vērtēja pasākuma nozīmi viņu tālākajā attīstībā un iespēju dzirdēt pieredzējušu speciālistu pieredzi. Vairāki topošie speciālisti uzsvēra, ka šis pasākums veidoja dziļāku izpratni par politisko komunikāciju no profesionāļa perspektīvas.


Viena no mentoringa programmas dalībniecēm, Kortnija Māra Gurtlava pēc pasākuma sacīja: “Kristīnes trāpīgās atziņas vārdos ieliek manus novērojumus. Precīza, stratēģiska, nepārprotama un cilvēcīga komunikācija var būt veiksmīgas politiskās karjeras pamats”.


Šis seminārs bija daļa no LASAP mentoringa programmas jaunajiem nozares speciālistiem. Mentoringa programma piedāvā gūt praktiskas zināšanas un atbalstu no pieredzējušiem nozares profesionāļiem. Tā sastāv no vairākiem darbsemināriem par nozarē aktuālām tēmām, kā arī individuālām sesijām ar LASAP biedriem.


Latvijas Asociācija sabiedrisko attiecību profesionāļiem ir neatkarīga organizācija, kas apvieno vairāk nekā 100 komunikācijas nozares speciālistus un akadēmiķus. Tā nodrošina tīklošanās iespējas un profesionālu atbalstu nozares profesionāļiem un tiem, kas sāk savu ceļu nozarē, kā arī organizē pieredzes apmaiņu un kompetenču pilnveides pasākumus.


Ziņu sagatavoja Benita Šķeltiņa, RISEBA studente, LASAP mentoringa programmas dalībniece

0 comments
bottom of page