top of page
Search
  • Writer's pictureLASAP

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs organizē “Viltus ziņu izaicinājuma” hakatonu

13. maijā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs organizēs vienas dienas hakatonu, kura mērķis ir rast praktiskus risinājumus, kā identificēt viltus ziņu portālus internetā.

Viltus ziņu portāli, kas publicē “alternatīvos faktus”, ir kļuvuši par problēmu, kas vienlīdz satrauc gan valdības, gan interneta uzņēmumus. Gan Google, gan Facebook ir centušies ierobežot finanšu ieguvumus no šādu portālu uzturēšanas, ierobežojot reklamēšanās iespējas. First Draft News ar partneriem, kuru starpā ir Facebook, Twitter, laikraksts Washington Post un BuzzFeed, uzsākuši projektu CrossCheck, kura mērķis ir cīnīties ar viltus ziņām un sniegt rīkus žurnālistiem un plašākai sabiedrībai, kā vērtēt ziņu uzticamību. Lielākā daļa no šiem starptautiskajiem projektiem darbojas tikai angļu valodas vidē.

Lai gan pastāv arī daudzi pilsoniskās sabiedrības projekti, neviens no tiem problēmu pilnībā nav atrisinājis. Ir nepieciešams gan veidot mediju pratības un kritiskās domāšanas projektus, gan investēt resursus tehnoloģiskos risinājumos.  9. un 10. februārī jau sesto gadu Rīgā notika jaunuzņēmumiem un tehnoloģijām veltīts pasākums TechChill, kurš parādīja, ka tehnoloģiju speciālistiem ir liela interese par viltus ziņu problemātiku.

Latvijā jau ir vairāki projekti, kuru mērķis ir informēt sabiedrību par viltus ziņām, piemēram, Re:Baltica pētnieciskā žurnālistika, Latvijas Radio raidījums “Tīri fakti”, radio Pieci.lv “Domnīcas” cikls par mediju pratību, TV3 raidījumu cikls “Melu teorija”. Ir aizsākti vairāki projekti, kas ir savā sākuma posmā, lai šai problēmai meklētu arī tehnoloģiskus risinājumus.

Šī hakatona mērķis ir kļūt par ideju tirgu – vietu, kur tehnoloģiju un mediju zinātāji meklē jaunus veidus, kā uzturēt un attīstīt tiešsaistes mediju uzticamību.

Hakatonā mēs aicinām piedalīties programmētājus, statistiķus, grafiskos dizainerus un žurnālistus. Pieteikšanās termiņš jau ir beidzies, tomēr ja vēlaties atnākt uz projektu prezentācijām pēc grupu darba visu dienu, gaidīsim jūs Birojnīcā (Berga Bazārs, Dzirnavu iela 84 k-2, Rīga), 13. maijā, 18:00. Hakatona darba valoda būs latviešu.

Ja kāds no izstrādātajiem projektiem piedāvās inovatīvu un īstenojamu risinājumu, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs atbalstīs tā īstenošanu. Papildus, viena komanda saņems VIP ielūgumus uz konferenci “Riga StratCom Dialogue”, kas norisināsies Rīgā, no 5.-6. jūlijam.

0 comments
bottom of page