top of page
Search
  • Writer's pictureViktorija Buraka

Sociālo mediju pieredze – kā gūt pievienoto vērtību sev un citiem?

Nav noslēpums, ka šodien katrs no mums ir kļuvis par mediju. Ar savām publikācijām sociālajos tīklos mēs informējam, izklaidējam, rekomendējam un dalāmies. Tāpēc šoreiz vēlos uzsvērt tieši pozitīvos aspektus, kurus ikviens var paņemt sev līdzi, izlasot šo rakstu.


Katru instrumentu (līdzīgi kā zāles ir inde attiecīgajās devās) var izmantot gan sev un pasaulei par labu, gan arī būt bezjēdzīgi vai – sliktākajā gadījumā – nodarīt ļaunu un pat kaitēt. Kopš pandēmijas sākuma statistika rāda būtisku sociālo mediju kanālu izmantošanas biežuma pieaugumu ne vien Latvijā, bet arī ārvalstīs. Daudzi ir novērtējuši attālinātās komunikācijas iespējas, jo klātienē tā šobrīd notiek stipri retāk, nekā iepriekšējos gados.


1. Novērtē laiku – atstāj ziņu slejā tikai sev svarīgus avotus

Sāksim ar to, ka nav otras tādas vērtības, kas varētu līdzināties laika resursam. Iesaku netērēt to veltīgi un rūpīgi izrevidēt savu sociālo mediju kontaktu loku vai arī pameklēt iestatījumos pogu “nerādīt ziņu slejā”. Katrs ieraksts prasa mūsu uzmanību, izraisa emocijas, tātad paņem arī enerģiju. Kamēr informācijas daudzums ir nekontrolējams un katra vietne cenšas izkonkurēt viena otru, laupot mūsu laika resursu, šī iespēja ir lielisks veids kā daļēji pārvaldīt informācijas plūsmu un haosa vietā izvēlēties savām interesēm atbilstošas ziņas. Turklāt sociālo platformu specifika peļņas nolūkos bieži nerāda jeb apslāpē mums mīļu draugu ierakstus, aizvietojot ar lielu procentu reklāmas, tāpēc vēl viena funkcija, ko var mēģināt – atzīmēt ar “zvaigznīti” tos cilvēkus, kuru publikācijas vēlaties redzēt vispirms. Vienu reizi izdarot, šī iespēja padarīs ziņu sleju daudz saistošāku un ikdienu pozitīvāku. Iesaku pārbaudīt! :)


2. Neturi sveci zem pūra – dalies ar vietām, kuras atklāj, vai lietām, kuras ieteiktu citiem

Ja ierakstu mērķis ir ne vien sava fotoarhīva saglabāšana, pievienotā vērtība ir tas, kas padarīs profilu interesantu, dzīvu, piesaistīs uzmanību un izsauks atgriezenisko saiti. Kļūt par iedvesmu saviem draugiem un sekotājiem nav nemaz tik grūti, kā izklausās. Piemēram, pievienotā vērtība profilam ir atsauksme par redzēto un piedzīvoto. Esmu bieži saskārusies ar situācijām, kad draugi vai pat pilnīgi sveši cilvēki pēc publicētās fotogrāfijas Instagramā raksta un jautā, kā nokļūt šajā vietā vai interesējas par ieteikumiem, braucot līdzīgā maršrutā. Tāpat arī estētika vai māksla ar fotogrāfiju palīdzību var attīstīt gan fotogrāfa, gan sekotāju gaumi, turklāt priecāties par skaistumu kopā arī ir cēls mērķis. Katram ir savi talanti, ko sociālo mediju vidē var droši likt lietā un padarīt savu profilu unikālu.


3. Esi Tu pats!

Nekādā gadījumā nevajag kopēt kāda cita lietotāja stilistiku, mēģināt atdarināt tekstus vai fotogrāfijas. Jāatceras, ka ar ierakstiem izceļam savu personību un veidojam savu zīmolu, tādēļ būtu labi, ja reālajā dzīvē šis radītais tēls sakristu ar virtuālo. Turklāt tas vienmēr ir redzams, ja ne uzreiz, tad kādā brīdī noteikti. Patikt visiem nav iespējams, var patikt visiem kādu laiku vai kādam visu laiku. Demonstrēt savu sportiskumu, ja, piemēram, esi mierīga dzīvesveida piekritējs, ir apriori izgāšanās taktika. Vēl viens piemērs – kļūt par veselīgā dzīvesveida blogeri un satikt savu sekotāju rindā lielveikalā ar bulciņām un čipsu paku iepirkumu grozā. Reputāciju iegūt ir grūti, bet pazaudēt var vienā mirklī. Tādēļ vislabāk ir izkopt savu stilu, būt pašam un tad arī sekotāju lokā būs tikai domubiedri, uz kuriem var paļauties, kuri patiesi interesējas un ar kuriem ir kopīgas tēmas gan dzīvē, gan virtuālajā pasaulē.


4. Atbalsti draugus – esi pozitīvs

Reti var atrast cilvēku, kas deg par savu nodarbi, pat varbūt mazliet fanātiķi, kas atdod sevi bez atlikuma. Patiesībā tas ir ļoti iedvesmojoši un skaisti! Skatīties uz tādu cilvēku ir elpu aizraujoši. Kā skatīties uz dzīvo uguni vai ūdenskritumu – sava veida meditācija. Esmu pārliecināta, ka katrs tādu pazīst. Ikdienā mums bieži pietrūkst uzmundrinājuma, ticības saviem spēkiem, nereti paši nespējam saskatīt sevī to īpašo, kas ir dots vienam, bet citam varbūt tā nemaz nav. Mērķtiecība, labsirdība un spēja saskatīt gaišo vai otrādāk – kritisks un analītisks prāts, spēja spriest racionāli un loģiski. Labo vārdu “maģija” ir nenovērtējama. Citreiz viens jauks vārds var dot spēkus un iedvesmu pārvarēt dzīves grūtības vai iedvesmot lielam mērķim. Vairāk atbalstīt viens otru, izkonkurēt negatīvās ziņas ar pozitīvajām, rakstīt atbalstošus komentārus, pasmieties pašiem par sevi vai kopā ar kādu, uzmundrināt, atstājot sociālo distancēšanos tikai reālajai dzīvei, kamēr tas ir nepieciešams veselības piesardzības nolūkos. Tas neprasa gandrīz neko, bet tieši ar sociālo tīklu palīdzību mēs varam nojaukt šīs barjeras.


5. Septiņas reizes nomēri

Noslēgumā vēl viens praktisks padoms – ik pa laikam ir vērtīgi pārskatīt savus ierakstus un atstāt tikai tos, kas atbilst Tavām vērtībām, pastāsta par Tevi, Tavām interesēm un atbilst Tavai iekšējai pasaulei. Protams, pavisam labi ņemt vērā izvēlētā kanāla specifiku, savu auditoriju un, pirms publicēt, būtu ieteicams vairākas reizes padomāt, atbildot uz jautājumu, ko Tu ar to gribi pateikt?

Autore:

Viktorija Buraka

Mg. sc. admin.

Var sazināties:

Instagram: @viktorijaburaka

0 comments
bottom of page