top of page
Search
  • Writer's pictureBenita Šķeltiņa

Undīne Priekule par komunikāciju, sieviešu līderību un drosmi

Aizraujošā sarunā iepazīstu LASAP un “female factor” biedri, “Virši” komunikācijas vadītāju Undīni Priekuli, kura ne tikai atbild par uzņēmuma komunikāciju, bet ir arī dzinējspēks, kas palīdz citiem virzīties uz inovācijām. Undīnes Priekules stāsts ir ne tikai par personīgo un profesionālo izaugsmi, bet arī par sieviešu lomu, ietekmi, uzdrīkstēšanos un drosmi.  Intervijas laikā apspriežam arī dzimumu stereotipus un vienlīdzību, kā arī sieviešu līderību un kopienas nepieciešamību. Viņas pieredze Latvijas Asociācijas sabiedrisko attiecību profesionāļiem (LASAP)  mentoringa programmas mentores lomā papildina šo stāstu ar iedvesmojošu skatu mentoringa būtībā, nozīmē un vērtībā.

 

Kā Tu nonāci līdz savai šī brīža pozīcijai – “Virši” komunikācijas vadītāja?

Es Viršos esmu jau piekto gadu, laiks lido! Pirms tam man bijusi pieredze gan valsts pārvaldes sektorā, gan izklaides industrijā. Viršos es nonācu pēc ilgāka atvaļinājuma. Šajā laikā pārdomāju, vai iet atpakaļ šajā jomā un pēc dziļākām pārdomām tomēr pieņēmu lēmumu, ka vēlos izpētīt šī amata šķautnes citās nozarēs un mērogos.

 

Kā izvēlējies tieši “Viršus” kā savu darbavietu?

Tobrīd izskatīju vairākas iespējas, tomēr tieši Virši mani piesaistīja jau pirmajā sarunas dienā – viss personāls bija ļoti atbalstošs un komunikācijas stils, informācija, par kuru runājām, lika man noprast, ka šī uzņēmuma kultūra varētu ar mani labi saskanēt. Man kā cilvēkam bija un ir vēl aizvien ir svarīgi, lai ar uzņēmumu, kurā darbojos, mums saskan vērtību ziņā, tad ikdiena darbā ir ļoti bagātinoša kā profesionālim un cilvēkam. Tas, manuprāt, nav mazsvarīgi, ņemot vērā, cik daudz laika pavadām darbā.

 

Enerģētikas jomu bieži uztver kā ļoti tehnisku, sarežģītu un vīriešu dominētu. Vai un kā Tu to izjūti darba ikdienā?

Kopumā man ir paveicies, jo es tiešām varu teikt, ka šis uzņēmums ir tāds, kur visi jūtas vienlīdzīgi un patiešām neatkarīgi no tā, ka ikdienā tiek risinātas salīdzinoši specifiskas tēma, kurās kādā brīdī katram ir savs zināšanu līmenis.


Mans un jūtu, ka arī kolēģu mindsets (domāšanas veids - red.) paredz – ja tēma ir jauna, līdz šim man salīdzinoši nezināma, es par to meklēšu informāciju, aprunāšos ar ekspertiem, gatavošu nelielu research (izpēti - red.). Šo procesu patiesībā sen jau esmu iemīlējusi kopš Iekšlietu ministrijas laikiem, kad ikdienas temati bija gan normatīvie akti, migrācija, naturalizācija, uzturēšanās atļaujas u.c. gana apjomīgas tēmas.


Atceros, ka viens no pirmajiem man neskaidrajiem tematiem, sākot strādāt pie raksta, bija izzināt CNG tēmu. Pirmais jautājums bija – kas ir CNG? (smejas) Jāatzīst, ka, ja nav bijusi saskarsme saistībā ar šīm tēmām iepriekš, tad jautājums ir pavisam loģisks. Attiecīgi pētīju – kā šis degvielas veids rodas, kāds ir šis process, potenciālais patērētājs, nozare, kāda ir ietekme, kāda ir prakse citur Eiropā. Ar to es vēlos uzsvērt, ka ticu, ka jebkurš sevi cienošs komunikācijas profesijas pārstāvis apzinās savas nozares zināšanu un kompetences vērtību.

 

Runājot par pieņēmumu, ka šī ir vīriešu dominēta nozare, es gribētu oponēt un uzsvērt, ka mūsu uzņēmumā ir ļoti labs balanss šajā jautājumā. Kā es to ikdienā redzu un vērtēju? Redzu, ka iespējas ir visiem, kuri izrāda iniciatīvu, drosmi un vēlmi turpināt attīstīties.

 

Kas Tevi visvairāk aizrauj enerģētikas nozarē?

Nemitīgā attīstība un inovācijas, konkrēti arī Viršos – lepnums par šo uzņēmumu, tā izaugsmi, nākotnes plāniem. Īpaši šajā izaicinājumu laikā ir aizraujoši strādāt tieši šajā nozarē. Kā zināms, transports joprojām ir viens no lielākajiem gaisa un siltumnīcefekta izraisošajiem piesārņotājiem pasaulē, par to ir atbildīgs ikviens sabiedrības loceklis, tomēr uz uzņēmumu pleciem ir mudināt sabiedrību pārmaiņām. Tieši šādu un citu izaicinājumu dēļ uzņēmums ir diversificējis savu biznesa modeli, kurā viens no mērķiem ir alternatīvu produktu un pakalpojumu attīstība. Kā viens no vairākiem ilgtspējas mērķiem ir arī klimata pārmaiņas, kā ietvaros daudz tiek darīts – to pašu alternatīvo degvielu piedāvājuma paplašināšana, saules paneļu uzstādīšana staciju tīklā, staciju tīkla infrastruktūras uzlabošana, notiek sadarbība ar Latvijas atjaunojamās elektroenerģijas ražotājiem un tā tālāk. Šādu projektu un mērķu dēļ ir ļoti aizraujoši strādāt kopā ar profesionāļiem un redzēt, kā viss turpina attīstīties, kā kopīgiem spēkiem varam sasniegt izvirzītos mērķus.

 

Kādi ir Tavi personīgie lielākie izaicinājumi kā komunikācijas speciālistam degvielas tirdzniecības uzņēmumā?

Kā jebkuras nozares vadošajiem uzņēmumiem un pamatā jebkura komunikācijas speciālista ikdienā ir dažādi smagāki vai vieglāki jautājumi, kas skar uzņēmuma tēlu, attīstību un publicitātes kvalitāti, stratēģiju. Šis izaicinājums nav saistīts ar nozari, bet ar uzņēmuma ambiciozajiem mērķiem – kopš 2021. gada esam biržas uzņēmums, līdz ar to komunikācijas darbs lielā mērā tiek papildināts vai koriģēts ar investoru attiecību jautājumiem, kas ir augsti regulēta nozare un pieprasa citas zināšanas, citu pieeju, citus noteikumus, pastiprinātu sadarbību ar konsultantiem, vēl caurspīdīgāku komunikāciju ar iesaistītajām pusēm.

 

Un kādi ir lielākie izaicinājumi, veidojot šāda uzņēmuma komunikāciju?

Šis viennozīmīgi ir patīkams izaicinājums – turpināt stāstīt sabiedrībai par pašmāju uzņēmuma attīstību un sasniegumiem, turpināt iepazīstināt iesaistītās puses ar Viršu vīziju, plāniem, cilvēkiem. Ir ļoti daudz, par ko runāt, katram stāstam ir savs piemērotākais brīdis, kad tikt publicētam un piegādātam.

 

Turpinot par sievietēm vadībā, redzēju, ka esi arī “female factor” organizācijas biedre. Varbūt vari pastāstīt mazliet dziļāk, kas ir šī organizācija un tās mērķis?

Šī ir jaudīga, globāla kopiena un platforma, kas veltīta nākotnes sieviešu līderēm. Šī kopiena tiecas veicināt un atbalstīt sievietes, kuras vēlas attīstīt savu līderību un sasniegt savus profesionālos un personīgus mērķus. “female factor” dalībnieces var kopīgi vairot pašpārliecinātību, kompetenci un tīkloties, ja nepieciešams. Notiek dažādi pasākumi – mentorings, karjeras attīstības programmas, pieredzes apmaiņa, iespēja pievienoties dažādu globālu jautājumu risināšanai. Prieks, ka organizācijai ir sadarbība ar vairākiem fantastiskiem uzņēmumiem, piemēram, Google, Visa, Bank Austria un daudziem citiem.


Kopumā novērtēju un izmantoju iespēju viegli sasniegt savas nozares vai amata kolēģus dažādās valstīs un apmainīties ar pieredzi, dažādajām praksēm.

 

Noprotu, ka sieviešu līderība Tev ir nozīmīga tēma. Kā ir būt sievietei šādā vadības lomā energoresursu tirdzniecības uzņēmumā?

Jāatzīst, ka mums šāda jautājuma problemātika nav bijusi konstatēta, ka tas, ka Tu esi sieviete ir kaut kas izšķirošs. Viennozīmīgi man prieks par to. Viršos atmosfēra ir tāda, ka darbinieki var justies brīvi un droši izteikt savu viedokli, bažas, vari runāt par risinājumiem, piedāvāt idejas. Tas pat ir vairāk nekā vēlams!


Pats galvenais tiešām ir tas, ka ikviens var justies uzklausīts.

 

Saistībā ar šo tēmu es vēlētos uzsvērt to pašu, par ko “female factor” vēl aizvien cenšas runāt skaļi – attīstība. Ļoti svarīgi sievietēm un vispār ikvienam, censties attīstīt savas prasmes un kompetences, vairot savu pašapziņu, lai argumentēti, droši spētu izteikt savu viedokli, attīstīt dažādas prasmes, kas var noderēt jebkurā amatā – prezentēt savas idejas, veidot konstruktīvu dialogu, plānveidīgi risināt sarežģītas situācijas, sarunas un tamlīdzīgi. Ir nepieciešams ieguldīt savu laiku un vēlēties pilnveidoties. Vienmēr jau būs ko uzlabot, kur augt, tomēr gribētos aicināt būt drosmīgākām, atrast savas ambīcijas, izaicināt sevi, svinēt savas uzvaras un neatkāpties tikai tāpēc, ja jādara kaut kas, kas vēl nav ne reizi darīts. Tā ir laba prasme, kuru attīstīt – sev radīt šīs iespējas, kur nepieciešams izkāpt no komforta zonas.

 

Jā, patiesībā drosme un uzdrīkstēšanās ir galvenie faktori, lai kaut ko sasniegtu.

Jā, tieši tā, tas viss ir detaļās. Esmu ļoti pateicīga, ka vietās, kur esmu strādājusi, man ir paveicies ar līdzgaitniekiem, ar vadītājiem, kuri man ir uzticējušies, ļāvuši mesties izaicinājumos, meklēt risinājumus, kur tie uzreiz nav redzami. Ja esi tādā vidē, kur redz Tavu potenciālu, tad viss ir izdarāms un vēl vairāk – tas ir patiesi baudāms process un ikdiena.

 

Vai un kā dalība “female factor” palīdzējusi Tev augt savā karjerā?

Es teiktu, ka vairāk devusi papildu motivāciju. Mēs (“female factor” biedres - red.) lieliski protam atbalstīt ar labu padomu, pamudinājumu, humoru.

 

Kopienas esamība ir ļoti nozīmīga cilvēka attīstībā. Sava veida kopiena ir arī LASAP, kuras biedre tu esi. Kā Tu nonāci šajā asociācijā?

Atradu informāciju, papētīju vairāk, sapratu, ka man tur vajadzētu būt un pieteicos. Uzskatu, ka dalīties ar savām zināšanām un pieredzi šādā vai citādākā veidā ir katra profesionāļa pienākums, censties ietekmēt lielo bildi, atbalstīt ar savu “balsi”, gan arī šis ir lielisks vēl viens veids kā uzzināt daudz interesanta un noderīga gan par aktualitātēm, gan citu biedru pieredzēto.

 

Šobrīd darbojies LASAP mentoringa programmā kā mentore. Vai Tev pašai ir bijis kāds skolotājs vai mentors, uzsākot karjeru vai esot izaugsmes procesā?

Es teiktu, ka man ir bijuši lieli iedvesmotāji un vēl aizvien ir. Dažādos dzīves posmos smeļos iedvesmu no citiem avotiem. Tuvākā vai tālākā periodā konkrētu prasmju vai zināšanu ātrākai attīstībai es noteikti vēlos piesaistīt mentoru. Šādam procesam jāvelta zināms laiks, tāpēc svarīgi ir atrast šo te piemēroto brīdi, kā arī saprast savus lielos vai mazos mērķus vai soļus, ko vēlamies ar šī procesa palīdzību spert.



 Kas Tevi mudināja pieteikties par mentoru LASAP programmā?

Pieteicos, jo ceru, ka mana pieredze un pārvarētie izaicinājumi, uzkrātās prasmes kādam studentam vai profesionālim, kurš vēlas mainīt karjeru, varētu sniegt savu pienesumu. Pirms pieteikšanās centos prognozēt šo pienesumu un sapratu, ka maniem mentorējamiem būtu iespēja paskatīties uz komunikācijas speciālista profesiju no dažādām prizmām, apskatīt dažādus šī amata transformācijas veidus. Protams, katra pieredze un padomi ir ļoti subjektīvi.

Šī iemesla dēļ, šajā programmā cenšos ne tikai dalīties ar pieredzi, bet arī strādāt pie mentorējamā mērķiem, uzdot vairāk jautājumu nekā stāstīt man zināmo.

 

Uzskatu, ka pats galvenais ir pareizie jautājumi vai sarunas, kas raisa domāšanas procesus, jo vienkārši daloties ar pieredzi, cilvēks dzird, bet atceras tikai varbūt 5% un patiesībā nav arī absolūti zināms, vai šī informācija tieši viņam ir noderīga.

Līdz kaut kādam brīdim pieredzes apmaiņa dod savu devu iedvesmas, bet tad rodas jautājums – ko tālāk? Man ir svarīgi sekot līdzi savu mentorējamo vajadzībām un attīstībai.

 

Kādi līdz šim bijuši svarīgākie ieguvumi un atklāsmes Tev kā mentorei?

Viena no galvenajām atklāsmēm arī ir tie paši – pareizie jautājumi jeb domu raisošie jautājumi.

Otra ne mazāk svarīga – process un rezultāts, veicot mentorējamā prasmju un kompetenču analīzi. Rezultātā bijām patīkami pārsteigti, ka mentorējamiem principā, neskatoties uz ļoti ievērojamu karjeru citā amatā, ir augstā līmenī attīstītas prasmes, kuras nepieciešamas, lai pildītu komunikācijas speciālista lomu. Vajadzīga tikai praktiska darbošanās, interese par nozari un instrumentiem, kurus ikdienā izmantojam.

Būtu ­jāskatās nevis tikai uz to, ko Tu gribi, kur gribi nonākt, bet atklāti un godīgi jāpavērtē, kas Tev jau ir un kā to vari izmantot, lai nonāktu līdz mērķim.

 

Ko Tu novēli tiem, kas šobrīd vēl tikai uzsāk gaitas komunikācijas jomā?

Tiem, kas jau piedalās LASAP mentoringa programmā, novēlu šo iespēju izmantot pilnībā. Kā arī, ja tas ir iespējams, nodibināt ar mentoru ilgtermiņa attiecības. Tiem, kam networking jeb tīklošanās vēl aizvien ir jaunums vai rada sava veida neērtības, gribētos atgādināt, ka tā jau vienkārši ir dzīvē – Tu nodibini kontaktus un brīdī, kad tas ir nepieciešams, Tu vari sazināties, aprunāties, apmainīties ar viedokļiem. Pirms to darām, arī pašam jāsaprot, kas es esmu un ko es varu citiem dot kā cilvēks vai kā profesionālis. Pieredzes apmaiņa ārpus sava ikdienas burbuļa ir izcils pienesums.


Jaunajiem komunikācijas speciālistiem es novēlu izmantot mentoringu kā pakāpienu tuvāk mērķim, kas ir nosprausts. Kā jau visiem zināms – ļoti labi ir, ja blakus ir līdzīgi domājoši cilvēki, bet vēl pateicīgāk ir, ja šie cilvēki zina daudz vairāk nekā Tu.

 

Intervijas autore: Benita Šķeltiņa, LASAP mentoringa programmas dalībniece, RISEBA studente


0 comments
bottom of page