top of page
Search
  • Writer's pictureBenita Šķeltiņa

LASAP mentoringa programma: manas 5 svarīgākās atziņas

Dalība LASAP mentoringa programmā man bija spontāns lēmums, tomēr nemaz to nenožēloju. Es neesmu tas cilvēks, kas vienkārši iet un dara, neskatoties uz savām iekšējām šaubām, bet tagad esmu sapratusi, ka tieši tas veicina izaugsmi un attīstību. Izkāpšana no komforta zonas nenozīmē, ka nevar augt un veidot sev jaunu. Mentorings ir pieredze, kas, manuprāt, kādreiz jāizmēģina ikkatram, tādēļ padalīšos ar savām vērtīgākajām procesā gūtajām atziņām  –  gan skaistām, gan skarbākām, kas cerams iedvesmos arī citus kāpt pāri bailēm un uzdrošināties darīt to, ko parasti nedarītu.

 

Bailes par nezināšanu un prasmju trūkumu ir zīme, ka jāsāk darīt

Uzsākot šo ceļu, godīgi sakot, bija bail. Bail, ka neesmu pietiekami gudra vai pietiekami gatava. Svarīga atziņa, ko esmu sapratusi šīs programmas gaitā – nezināšana un bailes par savu nekompetenci jomā, kas aizrauj un interesē, nenozīmē, ka ir jāpagaida, kamēr palikšu gudrāka vai zināšu vairāk.



Atzīšos, ka pirms šīs programmas galīgi nebiju tas cilvēks, kas vienkārši iet un dara. Tomēr šis lēmums “pagrūda” mani uz priekšu un lika ieraudzīt to, ka ir vienkārši jāsaņem sevi rokās, jābeidz aizbildināties un jādodas pretī bailēm. Darbošanās ir vislabākais veids, kā iemācīties un maksimāli attīstīt savas prasmes. Un, jo vairāk darbojos ar savu mentori (LASAP valdes locekli un ilggadējo komunikācijas profesionāli Viktoriju Buraku) un piedalos LASAP pasākumos, jo vairāk saprotu, ka patiesībā jau nav nemaz tik svarīgi, cik daudz cilvēks zina. Drīzāk svarīgi tas, cik daudz viņš ir gatavs strādāt un apgūt un cik daudz entuziasma viņā ir. Skaidrs, ka nevienā jomā nevar zināt pilnīgi visu. Pat vispieredzējušākais speciālists nezina pilnīgi visu, bet turpina apgūt jaunas prasmes un kompetences. Tāpēc no nezināšanas nav jābaidās, gluži pretēji – nezināšana ir iespēja izaugsmei, ja vien meklē atbildes un esi gatavs mēģināt un eksperimentēt.



Mentors ir pavadonis ceļā uz Taviem mērķiem

Mentors nemāca mentorējamo, bet gan palīdz pašam sevi attīstīt. Mentoringu drīzāk varētu salīdzināt ar kognitīvi biheiviorālo terapiju, kur psihoterapeits nerisina pacienta problēmas, bet gan uzdod pareizos jautājumus un uzdevumus, lai viņš nonāktu pie atbildes pats. Tāpat arī ar mentoringu. Esmu sapratusi, ka mentors nav cilvēks, kas pasaka visu priekšā, bet gan kopā ar mentorējamo atrod un izvirza viņam atbilstošu mērķi un  virzienu. Tas ir profesionālis, kas vienlaicīgi ir padomdevējs, iedvesmotājs, atbalsta plecs un arī objektīvs kritiķis, kas ir unikāla un efektīva kombinācija. Jā, padomu sniegšana ir daļa no mentoringa, taču lielākoties tas ir mūsu, mentorējamo, uzdevums, darbojoties ar profesionāļa atbalstu, nonākt pie sava izvirzītā mērķa. Manā gadījumā tie ir trāpīgi jautājumi, izzinoši, radošumu atraisoši uzdevumi, koučinga instrumenti, pat bērnības atmiņas, kuras palīdz saprast stiprās puses un iekšējo potenciālu attīstībai. Un pastāv vēl daudz citi paņēmieni, ko procesā var izmantot, lai sasniegtu pozitīvu rezultātu izvēlētajā jomā vai jautājumā.



Augstskolas diploms vēl nenozīmē, ka cilvēks nozarē “zina visu"

Programmas gaitā arvien vairāk saprotu, ka studēt sabiedriskās attiecības vai komunikāciju ir viens, bet strādāt šajā nozarē ir pavisam cits stāsts. Jābūt ne tikai lieliskam speciālistam savā jomā, bet arī spējīgam apgūt citas nozares un dažādas tēmas, lai kvalitatīvi par tām komunicētu. Gan topošajiem, gan jau esošajiem profesionāļiem svarīgi būt zinošiem un izglītot sevi arī ārpus sava profesionālā lauka rāmjiem. Iegūt papildus izglītību gan citās studiju programmās, gan kursos, kas paplašinās redzesloku un sniegs padziļinātu kompetenci. Tikpat svarīgi arī piedalīties dažādos pasākumos, semināros, diskusijās, sekot līdzi jaunākajām tendencēm, papētīt dažādas aktuālas publikācijas.


LASAP Mentoringa programmas koordinatore Maira Kalniņa, kura pati pirms 4 gadiem bija pirmās LASAP Mentoringa programmas dalībniece, atzīst: “Manuprāt, profesionāls jomas speciālists nav vērtējams tikai ar iegūto augstskolas diplomu, bet arī savu aktivitāti un dalību nozares pasākumos, praktiskajām zināšanām, spēju adaptēties, attīstīties un iet līdzi laikam.”


Tas nozīmē, ka daudz jāmācās, jādarbojas un jālasa , kā arī pašam sevi nemitīgi jāattīsta. Un noteikti ir vērts būt atvērtam jebkurai iespējai, arī, ja tā nav mūsu nozarē. Jo dažādas papildus zināšanas dod iespējas izaugsmei ne tikai šajā nozarē, bet arī izmēģināt sevi citās lomās.


Lai darbs būtu sirdslieta, jāizmēģina dažādas lomas

 Esmu sapratusi arī to, ka jābūt ne tikai zināšanām bagātam un informētam, bet ir arī plašas izvēles iespējas pašā nozarē. Līdz ar to, nozīmīgi ir atrast sev piemērotāko nišu, kurā darboties. Kas attiecas uz sabiedriskajām attiecībām – kādam labāk padodas radīt tekstus un darboties sociālajos medijos, savukārt kāds cits labprātāk strādā ar iekšējo komunikāciju. Kādu vairāk saista valsts pārvalde, cits labprātāk darbojas privātajā sektorā. Nav noteikta šablona, pēc kura jāiet, kas ir pats burvīgākais šajā profesijā – visas durvis ir atvērtas, vienmēr vari pamainīt un attīstīt sevi darbā ar medijiem, publicistiku, video rediģēšanu utt.


Mans mērķis ir atrast, kas mani piesaista visvairāk un kur es sevi redzu šobrīd, lai varētu virzīties uz priekšu un attīstīt konkrētas prasmes. Līdzīga pieredze ir arī citai programmas dalībniecei Annijai Slikšjānei, kura atzīst: “Tā kā sabiedrisko attiecību nozare ir salīdzinoši plaša un iekļauj sevī dažādus darba pienākumus, svarīgi atrast to virzienu, kas patīk un aizrauj visvairāk, nelaužot sevi uz pusēm par to, kas nesaista vai neinteresē.”


No sarunas ar manu mentori Viktoriju Buraku man prātā palikusi atziņa – nav jābūt darba un dzīves balansam, jo darbs ir daļa no dzīves. Svarīgi, lai darbs būtu arī sirdslieta. Tādēļ jāatrod tas lauciņš, kas piesaista visvairāk un kur ir visaizraujošāk darboties. To novēlu sev un citiem mentorējamiem, topošajiem un esošajiem profesionāļiem!😊



Atbilde visbiežāk slēpjas iekšā

Sākot mentoringa procesu, nezināju, ko es īsti vēlos sasniegt, vai kas man īsti būtu nepieciešams. Tas mani satrauca, jo, manuprāt, cilvēki visbiežāk piesakās šādām programmām, kad viņiem ir konkrēts mērķis vai vēlmes, ko vēlas piepildīt. Un varbūt mana pieeja arī nav tā pareizākā, taču es tā izdarīju un nenožēloju, jo tas man licis nonākt pie šīs atziņas.


Nav tā, ka nevar neko darīt, ja nav skaidrs mērķis, citreiz atrast savu virzienu un saprast mērķi arī ir galvenais uzdevums. Vienkārši jāsāk ar to, ka maksimāli jāatver savs prāts un jāmēģina atrast kāds pavediens, no kura virzīties uz priekšu. Kopā ar mentori daudz izmantojam radošas metodes, lai saprastu – kas tad varētu būt mans mērķis, ko es vēlos iegūt un kas man jādara, lai to sasniegtu. Šis process patiesībā licis man saprast, ka visbiežāk tas ir cilvēka prāts, kas ierobežo, jo visas atbildes beigu beigās atrodu sevī. Tas nav viegli, jo arī radošumu ir jāattīsta, bet tas ir tik burvīgi – redzēt, kas slēpjas paša prātā. Tas ir ne tikai izaicinājums, bet arī iespēja pašam sevi labāk iepazīt.


Noslēgumā es gribētu uzvērt, ka LASAP mentoringa programma ir patiešām ekskluzīva un vērtīga iespēja topošajiem profesionāļiem pamatīgi attīstīt sevi un būt soli priekšā. Šādas iespējas noteikti ir vērts izmantot, jo pieredze šajā nozarē spēlē ļoti lielu lomu. Kā norāda programmas koordinatore Maira Kalniņa: “Tas ir lielisks atspēriena punkts ceļā uz veiksmīgu karjeru, darba vietas izvēli, kas ir atbilstoša vērtībām un interesējošajam virzienam. Ja esi proaktīvs, zinātkārs un atvērts, minētā karjera var sākties jau mentoringa programmas laikā. Viss ir iespējams!"


Tāpēc es aicinu ikvienu, kurš vēlas attīstīt savas prasmes, izmēģināt mentoringu, jo tas, neskatoties uz grūtībām un izaicinājumiem, sniedz gan lielisku pieredzi un papildus zināšanas, kas noteikti kalpos kā liels atspēriena punkts karjerā, gan arī ļauj iepazīt pašam sevi un saprast, kas pašam patīk.


LASAP Mentoringa programmas mērķis ir sniegt praktiskas zināšanas un LASAP biedru atbalstu jaunajiem vai topošajiem komunikācijas nozares un sabiedrisko attiecību jomas profesionāļiem. Programma piedāvā iespēju saņemt gan individuālās mentoringa sesijas pie pieredzējušiem profesionāļiem, gan piedalīties darba semināros par aktuālajām nozares tēmām. Tāpat mentoringa programmas dalībniekiem līdz gada beigām būs iespēja apmeklēt LASAP iekšējos seminārus.

 

Autore: Benita Šķeltiņa, augstskolas RISEBA studente


Fotogrāfijas no LASAP mentoringa programmas atklāšanas pasākuma, Roberts Blaubuks

bottom of page